Meteen naar de content

Voor 23.59 besteld = volgende werkdag gratis in huis

Verantwoord beeldschermgebruik voor kinderen

Verantwoord beeldschermgebruik voor kinderen

Een goede balans ⚖️ vinden tussen voldoende beweging en de juiste hoeveelheid schermtijd voor je kind, kan lastig zijn. Als verkoper van digitaal speelgoed, informeren wij je graag zo goed mogelijk over verantwoord beeldschermgebruik voor kinderen van verschillende leeftijden.

Is schermtijd slecht voor je kind?
Overmatig gebruik van digitale producten kan inderdaad slecht zijn voor de gezondheid van je kind. Het liefst zie je als ouder, je kinderen de hele dag buiten spelen. Daarom is het belangrijk dat je een goede balans vindt tussen voldoende beweging en schermtijd voor je kind. Te veel gebruik van digitaal speelgoed kan slecht zijn, wanneer er geen goede balans is tussen deze twee. Overmatig schermgebruik kan leiden tot overgewicht, slecht slapen, sociale problemen en andere gezondheidsklachten.

Wanneer een kind geen duidelijke afspraken heeft over het gebruik van een beeldscherm, bijvoorbeeld een tablet of telefoon, dan kan een kind daar onbewust misbruik van gaan maken. Gebruik van schermen voor het slapengaan kan ervoor zorgen dat je kind slecht slaapt en overdag minder goed presteert. Een ander probleem dat kan ontstaan is het creëren van overgewicht, wanneer een kind te weinig beweging krijgt door het overmatig gebruiken van digitale middelen.

Vind een goede balans tussen schermtijd en beweging!
Begin met het maken van simpele afspraken. Je wilt graag voorkomen dat je met je kinderen in discussie moet gaan over hoelang ze achter hun scherm mogen. Het vinden van een goede balans en het maken van simpele, maar duidelijke afspraken, is daarom erg belangrijk. Het NNGB (Nederlandse Norm Gezond Bewegen) raad aan om kinderen minimaal één uur per dag te laten bewegen. 

Maak duidelijke afspraken over beeldschermgebruik gedurende de dag:

  • Voor en na het slapen 💤 gaan GEEN beeldscherm (exacte tijden kan je zelf bepalen)
  • Geen schermgebruik aan de eettafel (zorg dat je zelf ook je telefoon weglegt)
  • Geen schermen mee naar het toiletbezoek 🚽 
  • Geen schermgebruik tijdens spelen met vriendjes/vriendinnetjes

Verantwoord beeldschermgebruik voor kinderen van 0-12+ jaar
Zoals eerder besproken is een goede balans vinden tussen schermtijd en voldoende beweging, erg belangrijk voor kinderen van elke leeftijd. Wij zullen je wat tips geven over het verantwoord introduceren van schermtijd, op verschillende leeftijden:

Kinderen van 0 tot 3 jaar 👶🏻
Kinderen van de leeftijd 0 tot 3 jaar zijn voornamelijk bezig met het ontdekken van de wereld om hun heen. Omdat je bijna niet ontkomt aan digitale schermen, kan het lastig zijn om deze weg te houden bij je kleine. Toch is het af te raden om op deze jonge leeftijd je kind te introduceren met een televisie of tablet. Af en toe een filmpje kijken kan geen kwaad, maar doe dit zo min mogelijk.

Kinderen van 3 tot 5 jaar 🧒🏼
In deze leeftijdsfasen is het belangrijk dat je kind op de juiste manier wordt geïntroduceerd met bepaalde digitale producten. Stel duidelijke regels op voor je kind, zodat overmatig gebruik wordt voorkomen. Maak duidelijk dat bewegen en buitenspelen belangrijker zijn dan bijvoorbeeld de televisie.

Kinderen van 5 tot 8 jaar 👦🏼
Op deze leeftijden moet je zorgen voor duidelijke regels. Kinderen gaan hier graag over in discussie, maar door juiste regels af te spreken voorkom je dit. Plaats geen televisie op de slaapkamer van het kind en maak afspraken over telefoongebruik.

Kinderen van 8 tot 12 jaar 🧑🏼
Vanaf de leeftijd van 8 tot 12 jaar, zal je merken dat kinderen meer behoefte gaan krijgen aan schermgebruik. Ook vanaf deze leeftijd blijven duidelijke regels erg belangrijk. Je kind zal de mobiele telefoon mee willen nemen naar school, dus spreek bepaalde tijden af en zorg dat je kind zich hieraan houdt. Laat je kind zelf de voorkeuren van schermgebruik aangeven, en sluit hierover een compromis. 

Kinderen van 12+ jaar 👨🏼
Vanaf deze leeftijd gaan ze eindelijk van de basisschool af. Dit betekend ook dat ze meer vrijheid willen, meer dingen zullen doen zonder dat jij als ouder hier zicht op hebt. Zorg dat je blijft communiceren over het gebruik van schermen. Spreek duidelijke tijdsloten af voor gebruik binnenshuis en wat je van ze verwacht buitenshuis.

Gratis verzending

Voor 23.59 besteld is volgende werkdag gratis in huis.

Niet goed? Geld terug!

Retourneren kan binnen 30 dagen na je aankoop.

Veilig achteraf betalen

Betaal veilig en achteraf met Klarna.

Contact

Onze specialisten helpen je graag verder.