Meteen naar de content

Voor 23.59 besteld = volgende werkdag gratis in huis

Waarom is speelgoed belangrijk voor kinderen?

Waarom is speelgoed belangrijk voor kinderen?

Ieder kind is dol op speelgoed. Kinderen hebben een grote fantasie en hebben soms weinig nodig om zich te vermaken. Wat is het dan aan speelgoed wat het zo belangrijk maakt voor kinderen? Wat doet speelgoed met je kind, naast dat het leuk is om mee te spelen? 

Speelgoed ondersteunt de gehele ontwikkeling
Constante ontwikkeling is meer dan belangrijk voor een opgroeiend kind. Het belang van speelgoed in de ontwikkeling van ieder kind, is groter dan soms wordt gedacht. Kinderen leren spelenderwijs en daarom wordt er veel aandacht besteed aan het creëren van educatief speelgoed. In de vorige blog is te lezen dat het van belang is om speelgoed uit te kiezen dat past bij de leeftijd van je kind. Doe je dit niet? Dan kan dit de ontwikkeling van het kind vertragen.

Hoe uitdagender het product, des te meer het kind zich ontwikkelt. De volgende vaardigheden worden gestimuleerd bij het kind:

  • Motorische vaardigheden
  • Taalvaardigheden 
  • Empathie
  • Sociaal-emotionele vaardigheden


Zeer belangrijke onderdelen in de jonge jaren van ieder kind. Leren door te doen, te puzzelen 🧩 met vraagstukken, spelen met leeftijdsgenoten en zich leren vermaken zonder de ouder.

Tegenwoordig wordt er steeds vaker digitaal en elektronisch speelgoed aangeboden aan jonge kinderen. Educatief speelgoed is zeer bevorderlijk voor de ontwikkeling, maar speelgoed dat zelf alles al invult voor het kind, kan juist weer de groei tegenwerken. Eigen fantasie en creativiteit gebruiken is het belangrijkste aspect dat het speelgoed zou moeten stimuleren.

Voorkom verveling en ongewenst gedrag
Sommige kinderen vermaken zich urenlang met alleen een stuk touw 🪢 of een knoop. Maar tegenwoordig zijn kinderen niet meer zo gemakkelijk zoet. Hier komt het belang van speelgoed weer om de hoek kijken. Kinderen die zich vervelen, gaan vaak andere dingen bedenken om zich te vermaken. Wanneer er geen mogelijkheden zijn om zich te vermaken, gaan ze zeuren of vervelend gedrag vertonen naar de ouder. Een kind dat zich verveelt en dan speelgoed aangeboden krijgt, leert zich zelfstandig vermaken.

 

Voor iedere leeftijdsfase kan speelgoed een goed hulpmiddel zijn om ongewenst en vervelend gedrag tegen te gaan.

Een kind dat speelt, is een vrolijk kind 🧒🏼. Ze gaan hun fantasie gebruiken, zijn creatief en ontwikkelen hun vaardigheden. Stimuleer dit ten aller tijden, met het aanschaffen van het juiste speelgoed voor je kind(eren).

Spelen is goed voor de hersenen 🧠
Is het je als ouder wel eens opgevallen dat kinderen veel sneller dingen oppikken en leren dan volwassenen? Dit klopt! De hersenen van een kind zijn namelijk nog niet volledig volgroeid en zijn nog volop in het ontwikkelingsproces. Wanneer een gezin bijvoorbeeld verhuist naar een ander land, met een andere taal, zie je altijd dat de kinderen de nieuwe taal vaak snel aanleren. Juist daarom is het belangrijk om je kind in deze fase van zijn of haar leven, te stimuleren door middel van educatief speelgoed.

 

Het cognitieve vermogen van een kind kan, door middel van spellen als memorie of bijvoorbeeld kwartet, worden getraind. Voorkom dat je kind op latere leeftijd ontwikkelingsachterstanden oploopt, door ze op jonge leeftijd zoveel mogelijk te stimuleren met het juiste soort speelgoed 🧸. Bekijk eens de artikelen op Ayekids. Mocht je niet zeker weten of een bepaald soort speelgoed geschikt is? Stuur ons vooral een berichtje. 

Stimuleer de fantasie van je kind
Kinderen hebben van zichzelf veel fantasie. Als ouder wil je dit natuurlijk alleen maar stimuleren. Naast dat speelgoed een goed tijdverdrijf kan zijn voor je kind, brengt het ook de creatieve kant van je kind naar boven. Speelgoed speelt een hele belangrijke rol in de stimulatie van de fantasie en creativiteit van ieder kind. Denk bijvoorbeeld aan Playmobil of Lego. Kinderen houden ervan om urenlang rolspellen te spelen en creëren zo hun eigen fantasiewereld.

Naast dat het stimuleren van de fantasie goed is voor je kind, bevordert het ook de algemene ontwikkeling en leert je kind zich zelfstandig te vermaken. In de wereld 🌎 waarin we nu leven wordt deze stimulatie tegengehouden door tablets, telefoontjes en tv’s die de kinderen wordt aangeboden. Kinderen moeten leren hun eigen fantasie te creëren, zonder hulp van een scherm of filmpje. Daarom is het belang van speelgoed voor een opgroeiend kind, zo enorm groot.

Gratis verzending

Voor 23.59 besteld is volgende werkdag gratis in huis.

Niet goed? Geld terug!

Retourneren kan binnen 30 dagen na je aankoop.

Veilig achteraf betalen

Betaal veilig en achteraf met Klarna.

Contact

Onze specialisten helpen je graag verder.